Letölthető kiállítási leporellók
Kiállítások 2017

2017. szeptember 8-án nyílik
MONORI ANITA - VERSION 1 . . .
porcelántervező művész kiállítása
A kiállítást megnyitja:
Pap Dávid a FabLab Budapest nyitott innovációs műhely vezetője
Megnyitó: 2017. szeptember 8-án, pénteken 19 órakor
Megtekinthető: 2017. szeptember 29- ig.

"Akárhova nézünk a körülöttünk lévő tárgyak valamilyen tervezési folyamat - egyfajta evolúció- végeredményei. Anita porcelán tárgyai esetében a végeredmény mindig többes számban értendő, hiszen egy tárgy nála több módon fejlődik és "ér véget". Szellemisége és ötletei nem hagyják nyugodni. Formai megfogalmazása az egyszerűségre törekszik, és szinte mérnöki pontossággal, precizitással dolgozik a különböző megoldásokon. Karakterei geometrikusak, szubjektívek. Nincs se túlformáltság, vagy túltervezés. Csak verziók és változatosság. " BAANTAL - Antal Balázs, Tárgytervező művész
➔ meghívó

2017. augusztus 3-án nyílik
Ruzicska Tünde keramikusművész kiállítása
MARAD – HATÁS
címmel a Museion No.1 Galériában.

„Az agyag savanykás illata, nedves, száraz, puha és törékeny tulajdonságai testközeli élmények, mely az emésztő tűzben kap végső konzisztenciát.
A kézzel megformált agyagfelületek és formák lassú, rétegről rétegre való építkezések.
Elmélyedés.
Önreflexió.
A külső és belső tér közti űr mutatja a formát.
A geminitás, a különböző dolgok közti azonosság. Köztességek, átmeneti állapotok képei, terei rajzolódnak. Szituációk és viszonyok adják a végső egységet.
Az idő változás. A tér idő és test.
A csend jelenlét.” - írja Ruzicska Tünde

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára augusztus 3-án, csütörtökön 18 órakor
➔ meghívó

2017. július 6-án
nyílik a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi kiállítása
F U N K C I O N Á L I S
alkotások Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből

A kiállítást megnyitja: Lublóy Zoltán, poreclán designer
Megnyitó: 2017. július 6-án, csütörtökön 18 órakor
Megtekinthető: 2017. július 28- ig.
➔ meghívó

2017. június 2-án
nyílik a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi kiállítása
R A K U
alkotások Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből.

A kiállítást megnyitja: Steve Mattison keramikusművész
Megnyitó: 2017. június 2-án, pénteken 18 órakor!
Megtekinthető: 2017. június 30- ig.

2017. május 3-án
nyílik a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi kiállítása
FIGURÁK / FIGURES
Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből.

A kiállítást megnyitja: Prof. FUSZ GYÖRGY keramikusmuvész, a PTE MK tudományos dékánhelyettese
Megnyitó: 2017. május 3-án, szerdán 18 órakor
Megtekinthető: 2017. május 26-ig.

Az idei kiállítás-sorozattal a Nemzetközi Kerámia Stúdió fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepeljük. A Stúdió gyűjteményéből a kecskeméti Kápolna Galériában és a budapesti Museionban tematikus kiállítások keretében mutatunk be alkotásokat. Emlékkiállításokkal tisztelgünk a szakma nagyjai előtt, továbbá magyar művészek és designerek állítják ki aktuális munkáikat. 2017 augusztusában a pesti Vigadó falai közt összefoglaló kiállítás keretében a Stúdióban eltelt négy évtizedet dokumentáljuk. Az ottani kiállításon a magyar kerámia „nomád generációjának” munkáit, s a modern kerámia új irányzatait is bemutatjuk, jelezve világhírű gyűjteményünk gazdagságát.

Mostani kiállításunk egy négy kiállításból álló sorozat második tagja, a kiállításokon bemutatott munkákat az agyag kifejező, szobrászi minőségeit feltáró szándékkal válogattuk. Ezt a kiállítást egy raku, végül egy funkcionális témával foglalkozó tárlat követi majd. (Kiállítás sorozatunk első kiállításán a Stúdió gyűjteményének Nonfiguratív alkotásaiból láthattunk egy gazdag válogatást - a kiállítás 2017. február 09 és március 3. között volt látható Galériánkban.)

Gyűjteményünk, egyben a jelezett kiállítások különlegességét az adja, hogy a gyűjtemény minden egyes darabja, s így a kiállításokon szereplő minden egyes műtárgy a Nemzetközi Kerámia Stúdióban alkotó művész helyszínen készült alkotása, egyben adománya, így gyűjteményünk a világ kerámiaművészetének megkerülhetetlen része.
➔ meghívó

2017. április 6-án nyílik Kondor Edit keramikusművész kiállítása
BLACK ON WHITE
címmel a Museion No.1 Galériában.

A kiállítást megnyitja: Paizs Miklós író, zenész.
Közreműködik: Kertész Endre csellón.
Megnyitó: 2017. április 6-án, csütörtökön 18 órakor.
Megtekinthető: 2017. április 28- ig.

Plasztikák és kerámiaképek, melyek a rétegről rétegre rakódó időt fedik fel és rejtik el, organikus formákon tereket nyitva és zárva, antropomorf áthallások fekete fehéren.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára április 6-án, csütörtökön 18 órakor!
➔ meghívó

2017. március 9-én nyílik a
KKMM - Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely kiállítása
KONTINUITÁS
a Zománc Fresh első három éve a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben címmel a Museion No.1 Galériában.

2014-ben indítottuk útjára országos pályázatunkat a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben, mellyel a 20 és 40 év közötti korosztályt céloztuk meg. A zománc oktatása már csak szakköri formában található meg, az idős zománcművészek után maradó űr kitöltésére, a kontinuitás biztosítására egy újabb zománcművészettel foglalkozó generáció felkutatásával, kinevelésével van esélyünk. A kiállításon a díjazott pályázók munkái tekinthetők meg. Az alkotók: Bukits Anna, Csordás Eszter, Festőné Gubicza Diána, Gaál Anna Eszter, Kovács Máté, Pálfalvi Emese, Páthi Diána.
Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára március 9-én, csütörtökön 18 órakor!
➔ meghívó

2017. február 9-én nyílik a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi kiállítása
T Ö R E D É K / F R A C T I O N
Nonfiguratív alkotások Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből címmel a Museion No.1 Galériában.

Az idei kiállítás-sorozattal a Nemzetközi Kerámia Stúdió fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepeljük. A Stúdió gyűjteményéből a kecskeméti Kápolna Galériában és a budapesti Museionban tematikus kiállítások keretében mutatunk be alkotásokat. Emlékkiállításokkal tisztelgünk a szakma nagyjai előtt, továbbá magyar művészek és designerek állítják ki aktuális munkáikat.
2017 augusztusában a pesti Vigadó falai közt összefoglaló kiállítás keretében a Stúdióban eltelt négy évtizedet dokumentáljuk. Az ottani kiállításon a magyar kerámia „nomád generációjának” munkáit, s a modern kerámia új irányzatait is bemutatjuk, jelezve világhírű gyűjteményünk gazdagságát.
Mostani kiállításunk egy négy kiállításból álló sorozat első tagja, a kiállításokon bemutatott munkákat az agyag kifejező, szobrászi minőségeit feltáró szándékkal válogattuk. Ezt a kiállítást egy figurális, egy funkcionális, végül egy raku témával foglalkozó tárlat követi majd. Gyűjteményünk, egyben a jelezett kiállítások különlegességét az adja, hogy a gyűjtemény minden egyes darabja, s így a kiállításokon szereplő minden egyes műtárgy a Nemzetközi Kerámia Stúdióban alkotó művész helyszínen készült alkotása, egyben adománya, így gyűjteményünk a világ kerámiaművészetének megkerülhetetlen része.
➔ meghívó

Kiállítások 2018

2016. augusztus 4-én
DIÓSZEGI BALÁZS
EXPRESSZIONIZMUSA

című kiállítása

Diószegi Balázs (1914-1999)
Diószegi Balázs festőművész Kunszentmiklóson született 1914-ben, szegényparaszti családban. A Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay Gyula növendéke volt, rajztanári oklevelet szerzett.

Tanárként Debrecenben, Szentendrén, Miskolcon, Újvidéken és Nyíregyházán dolgozott. Újvidéken egyik alapítója volt a Délvidéki Szépmíves Céhnek, Nyíregyházán egyik létrehozója a Bessenyei György Képzőművészeti Népfőiskolának.

1957-ben visszaköltözött a Kiskunságba, Kiskunhalason tanított nyugdíjazásáig. Festészete itt ért be és teljesedett ki, a végsőkig leegyszerűsített formavilágát itt alakította ki.

Különböző újságok, folyóiratok több évtizeden át közölték rajzait, illusztrációit. 70 éves koráig az országban több mint ötven önálló kiállítása volt. Három, az életművét bemutató állandó kiállítása Kunszentmiklóson, Kiskunhalason és Kisvárdán tekinthető meg.

1999. február 1-én hunyt el Kiskunhalason, temetésére Kunszentmiklóson került sor.

Díjai, kitüntetései: Székely Bertalan emlékérem, 1971; Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja, 1974; Nyíregyházi Nemzetközi Művésztelep I. díja, 1976; Munkácsy Mihály-díj, 1980; Kiskunhalas Városért kitüntetés, 1980; Kiskunhalas város díszpolgára, 1998

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára augusztus 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó


2016. július 12-én
ESETLEG RÉT
Kontor Enikő
keramikusművész kiállítása

"Fű, fa, virág, váza, ember. Esetleg rét.
Ki kit hová visz? Én kézen fogva megyek.
Nem magány. Nem, ez nem az.
Nem rossz - nem jó.
Nem szabad - nem fogoly.
Nem - ez nem. Csak komoly."
- Kontor Enikő

A kiállítást megnyitja: Czigány Ákos
Megnyitó: 2016. július 12-én, kedden, 18 órakor
Megtekinthető: 2016. július 29- ig.

➔ meghívó

2016. június 24-én nyílik
XXV. DEBRECENI TAVASZI TÁRLAT
című kiállításunk a Museion No.1 Galériában. (1091 Budapest, Üllői út 3.)

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Hajdú-Bihar megyei csoportja 2016. március 15. és április 24. között rendezte meg a XXV. Debreceni Tavaszi Tárlatot a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A Museion No.1 Galériában megrendezett kiállításon, ebből az anyagból láthatnak válogatást.

A negyedszázados Debreceni Tavaszi Tárlaton Hajdú-Bihar megye hivatásos képző- és fotóművészei látták vendégül a friss kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket, de a fiatalok, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhattak.

A zsűri tagjai voltak: Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Kónya Ábel képzőművész, Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas, Érdemes Művész grafikus, valamint Szoboszlai Lilla művészettörténész.

Díjazottak: VARGA MÁTÉ fotográfus / FÁTYOL ZOLTÁN festőművész / DURUCSKÓ ZSOLT grafikusművész / BOGDÁNDY GYÖRGY festőművész / TAMUS ISTVÁN grafikusművész / VARGA TAMÁS fotóművész / KÁNYÁSI HOLB MARGIT képzőművész

A kiállító művészek: ABY SZABÓ Csaba / B. NAGY Gabriella / Dávid BEERY / BÍRÓ Eszter / BOGDÁNDY György / BAGDÁNY Franciska / BURAI István / CSORJÁN Melitta / CS. HORVÁTH Judit / D. KIRÁLY Sándor / DURUCSKÓ Zsolt / ÉLES Bulcsú / FÁTYOL Zoltán / FEHÉR Csaba / GAJDÁN Zsuzsa / GÁL András / GONDA Zoltán / GYÖNGY Enikő / GYŐRFI Ádám / GYŐRI László / H. CSONGRÁDI Márta / HORVÁTH István / JÓZSA János / KASSAI Imre / KÁNYÁSI HOLB Margit / KOMLÓDI Judit / KOMISZÁR János / KURUCZ Imre / KURUCZ Petra / L. RITÓK Nóra / LÁNG Eszter / LÁSZLÓ Ákos / LUKÁCS Gábor / MAKAI Imre / MÁTHÉ András / MÉZES Márton / NAGY Sándor Zoltán / NURIDSÁNY Éva / PALOTAI Erzsébet / RÁCZ Imre / RÓZSA István Tamás / SUBICZ István / SÜLI István / SZABÓ Antónia / SZABÓ Lilla / SZILÁGYI Elek / SZILÁGYI Imre / TAMUS István / TÓTH Zsuzsa / TORÓ József / VARGA Máté / VARGA Tamás / VELÉNYI Rudolf / VINCZE László / WRÁBEL Erzsébet

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára június 24-én (pénteken), 18 órakor!

➔ meghívó

Museion No.1 Budapest
(1091 Budapest, Üllői út 3.)
K I H Í M E Z V E
Boldizsár Zsuzsa
porcelántervező művész kiállítása

A hímzés a női munka hagyományához és történetéhez szorosan köthető, melyre részben tudatosan, részben ösztönösen, élethelyzetemből adódóan találtam rá. A hímzés porcelán dekorként való feldolgozása- digitalizálva matrica technikával- és gipszformába mélyített reliefként való felhasználása után a porcelán szó szerinti kihímzése foglalkoztat. A hímzés struktúrája, plasztikája és a technika bravúrossága lenyűgöz. Két alapformával dolgozom az egyik a porcelán formaképzés hagyományaira épül, míg a másik annak részben ellentmondó egyenes falú, ovál forma. A hímzéshez a porcelán áttörése szükséges. Az áttörések egyik csoportja figurális, rajzuk népszerű 18. századi európai porcelánokról való. A másik csoportnál a geometrikus rajzú áttörés az edényt perforált szövetté alakítja.

A kiállítást megnyitja: Szabó Eszter Ágnes képzőművész és kurátor.

Megnyitó: 2016. június 2-án (csütörtökön), 18 órakor
Megtekinthető: 2016. június 22- ig.
➔ meghívó

2016. április 7-én nyílik
SZABÓ ADÁM CSABA keramikusművész
kiállítása INTERRUPT címmel

A hiba a tér egységében. Az épített környezet perfekciójának és benne a művészet segítségével előidézett zavaroknak a kapcsolatára összpontosítok. Felhasználom az előre meghatározhatatlan fordulatok esélyét, ami a véletlenszerűségekkel együtt alkotják a munkamódszeremet. A legújabb munkáim megszakított folyamatok, melyek töredékességüktől válnak egésszé, egészen nyitottá. A korábbiaktól eltérően kevés, súlytalan anyaghasználat, nyers agyag és papír jelenik meg. Ezeket az objektekt és képeket nem járja körül a sötét, csöndes befejezettség, nyitottak maradnak a változásra.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára április 7-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

2016. február 4-én nyílik
LANTOS TÍMEA porcelántervező művész
kiállítása A MOZDULATLANSÁG HATÁRÁN címmel

A formák létrehozásánál, melyek egymással összefüggenek folyamatosan arra törekeszem, hogy egy egységes gondolati keret, formailag is kapocsként működjön a darabok között, ami által nem csupán egymáshoz tartozóvá válnak, hanem egymással összehasonlíthatóvá is.
A rendszer az én esetemben vonatkoztatható, s alkalmazható a jelenségek körülírására, azok „anyagban” való rögzítésére.
Munkáim nyelvezete azon törekvésre vezethető vissza, mely a körülöttem lévő különböző jelenségek, kapcsolatok, viszonyrendszerek anyagban való rögzítésén alapul.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára február 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

➔ facebook event

2013
KUNGL GYÖRGY - ceramic sculpture
TERRA CSOPORT - ceramic sculpture group
MORELLI EDIT
GERLE MARGIT és BENES JÓZSEF - ceramic and paintings
BAGHET ISKANDER - photographer
ULRICH GÁBOR, "Testkontroll+" - graphics
POZSONYI-IZSÓ ANDREA - "Senki Sincs Otthon"
AMI Craft és Design METSZÉSPONTJAINK
A MURRA CSOPORT kiállítása - ceramic design
GESZLER MÁRIA GARZULY - ceramic sculpture
SÜTŐ ERIKA - ceramic jewellery

2012
SZEGEDI ZSOLT
JÓNA GUDVARDARDÓTTIR

 

 

2011
DOBÁNY SÁNDOR
DOMONKOS LÁSZLÓ
NAGY MÁRTA
KADÁSI ÉVA

2010
FEKETE LÁSZLÓ
HOT SPOTS - ceramics from the Danish island of Bornholm
KUN ÉVA
KARSAI ZSÓFIA
PÁZMÁNDI ANTAL

2009
BABOS PÁLMA
ANTAL ANDRÁS
BÁN MARIANN
FUSZ GYÖRGY
SCHRAMMEL IMRE
WISLOCZKI HELGA


nyitva tartás: keddtől péntekig 14-től 18 óráig

"Museion No.1"
H-1091 Budapest, Üllői út 3
Telephone +36 1 216 4784, +36 20 223 7180
email: museion@t-online.hu
icshu@t-online.hu

www.icshu.org/museionbudapest.html