Kiállítások 2016

2017. április 6-án nyílik Kondor Edit keramikusművész kiállítása
BLACK ON WHITE
címmel a Museion No.1 Galériában.

A kiállítást megnyitja: Paizs Miklós író, zenész.
Közreműködik: Kertész Endre csellón.
Megnyitó: 2017. április 6-án, csütörtökön 18 órakor.
Megtekinthető: 2017. április 28- ig.

Plasztikák és kerámiaképek, melyek a rétegről rétegre rakódó időt fedik fel és rejtik el, organikus formákon tereket nyitva és zárva, antropomorf áthallások fekete fehéren.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára április 6-án, csütörtökön 18 órakor!
➔ meghívó

2017. március 9-én nyílik a
KKMM - Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely kiállítása
KONTINUITÁS
a Zománc Fresh első három éve a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben címmel a Museion No.1 Galériában.

2014-ben indítottuk útjára országos pályázatunkat a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben, mellyel a 20 és 40 év közötti korosztályt céloztuk meg. A zománc oktatása már csak szakköri formában található meg, az idős zománcművészek után maradó űr kitöltésére, a kontinuitás biztosítására egy újabb zománcművészettel foglalkozó generáció felkutatásával, kinevelésével van esélyünk. A kiállításon a díjazott pályázók munkái tekinthetők meg. Az alkotók: Bukits Anna, Csordás Eszter, Festőné Gubicza Diána, Gaál Anna Eszter, Kovács Máté, Pálfalvi Emese, Páthi Diána.
Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára március 9-én, csütörtökön 18 órakor!
➔ meghívó

2017. február 9-én nyílik a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi kiállítása
T Ö R E D É K / F R A C T I O N
Nonfiguratív alkotások Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből címmel a Museion No.1 Galériában.

Az idei kiállítás-sorozattal a Nemzetközi Kerámia Stúdió fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepeljük. A Stúdió gyűjteményéből a kecskeméti Kápolna Galériában és a budapesti Museionban tematikus kiállítások keretében mutatunk be alkotásokat. Emlékkiállításokkal tisztelgünk a szakma nagyjai előtt, továbbá magyar művészek és designerek állítják ki aktuális munkáikat.
2017 augusztusában a pesti Vigadó falai közt összefoglaló kiállítás keretében a Stúdióban eltelt négy évtizedet dokumentáljuk. Az ottani kiállításon a magyar kerámia „nomád generációjának” munkáit, s a modern kerámia új irányzatait is bemutatjuk, jelezve világhírű gyűjteményünk gazdagságát.
Mostani kiállításunk egy négy kiállításból álló sorozat első tagja, a kiállításokon bemutatott munkákat az agyag kifejező, szobrászi minőségeit feltáró szándékkal válogattuk. Ezt a kiállítást egy figurális, egy funkcionális, végül egy raku témával foglalkozó tárlat követi majd. Gyűjteményünk, egyben a jelezett kiállítások különlegességét az adja, hogy a gyűjtemény minden egyes darabja, s így a kiállításokon szereplő minden egyes műtárgy a Nemzetközi Kerámia Stúdióban alkotó művész helyszínen készült alkotása, egyben adománya, így gyűjteményünk a világ kerámiaművészetének megkerülhetetlen része.
➔ meghívó

2016. augusztus 4-én
DIÓSZEGI BALÁZS
EXPRESSZIONIZMUSA

című kiállítása

Diószegi Balázs (1914-1999)
Diószegi Balázs festőművész Kunszentmiklóson született 1914-ben, szegényparaszti családban. A Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay Gyula növendéke volt, rajztanári oklevelet szerzett.

Tanárként Debrecenben, Szentendrén, Miskolcon, Újvidéken és Nyíregyházán dolgozott. Újvidéken egyik alapítója volt a Délvidéki Szépmíves Céhnek, Nyíregyházán egyik létrehozója a Bessenyei György Képzőművészeti Népfőiskolának.

1957-ben visszaköltözött a Kiskunságba, Kiskunhalason tanított nyugdíjazásáig. Festészete itt ért be és teljesedett ki, a végsőkig leegyszerűsített formavilágát itt alakította ki.

Különböző újságok, folyóiratok több évtizeden át közölték rajzait, illusztrációit. 70 éves koráig az országban több mint ötven önálló kiállítása volt. Három, az életművét bemutató állandó kiállítása Kunszentmiklóson, Kiskunhalason és Kisvárdán tekinthető meg.

1999. február 1-én hunyt el Kiskunhalason, temetésére Kunszentmiklóson került sor.

Díjai, kitüntetései: Székely Bertalan emlékérem, 1971; Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja, 1974; Nyíregyházi Nemzetközi Művésztelep I. díja, 1976; Munkácsy Mihály-díj, 1980; Kiskunhalas Városért kitüntetés, 1980; Kiskunhalas város díszpolgára, 1998

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára augusztus 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó


2016. július 12-én
ESETLEG RÉT
Kontor Enikő
keramikusművész kiállítása

"Fű, fa, virág, váza, ember. Esetleg rét.
Ki kit hová visz? Én kézen fogva megyek.
Nem magány. Nem, ez nem az.
Nem rossz - nem jó.
Nem szabad - nem fogoly.
Nem - ez nem. Csak komoly."
- Kontor Enikő

A kiállítást megnyitja: Czigány Ákos
Megnyitó: 2016. július 12-én, kedden, 18 órakor
Megtekinthető: 2016. július 29- ig.

➔ meghívó

2016. június 24-én nyílik
XXV. DEBRECENI TAVASZI TÁRLAT
című kiállításunk a Museion No.1 Galériában. (1091 Budapest, Üllői út 3.)

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Hajdú-Bihar megyei csoportja 2016. március 15. és április 24. között rendezte meg a XXV. Debreceni Tavaszi Tárlatot a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A Museion No.1 Galériában megrendezett kiállításon, ebből az anyagból láthatnak válogatást.

A negyedszázados Debreceni Tavaszi Tárlaton Hajdú-Bihar megye hivatásos képző- és fotóművészei látták vendégül a friss kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket, de a fiatalok, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhattak.

A zsűri tagjai voltak: Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Kónya Ábel képzőművész, Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas, Érdemes Művész grafikus, valamint Szoboszlai Lilla művészettörténész.

Díjazottak: VARGA MÁTÉ fotográfus / FÁTYOL ZOLTÁN festőművész / DURUCSKÓ ZSOLT grafikusművész / BOGDÁNDY GYÖRGY festőművész / TAMUS ISTVÁN grafikusművész / VARGA TAMÁS fotóművész / KÁNYÁSI HOLB MARGIT képzőművész

A kiállító művészek: ABY SZABÓ Csaba / B. NAGY Gabriella / Dávid BEERY / BÍRÓ Eszter / BOGDÁNDY György / BAGDÁNY Franciska / BURAI István / CSORJÁN Melitta / CS. HORVÁTH Judit / D. KIRÁLY Sándor / DURUCSKÓ Zsolt / ÉLES Bulcsú / FÁTYOL Zoltán / FEHÉR Csaba / GAJDÁN Zsuzsa / GÁL András / GONDA Zoltán / GYÖNGY Enikő / GYŐRFI Ádám / GYŐRI László / H. CSONGRÁDI Márta / HORVÁTH István / JÓZSA János / KASSAI Imre / KÁNYÁSI HOLB Margit / KOMLÓDI Judit / KOMISZÁR János / KURUCZ Imre / KURUCZ Petra / L. RITÓK Nóra / LÁNG Eszter / LÁSZLÓ Ákos / LUKÁCS Gábor / MAKAI Imre / MÁTHÉ András / MÉZES Márton / NAGY Sándor Zoltán / NURIDSÁNY Éva / PALOTAI Erzsébet / RÁCZ Imre / RÓZSA István Tamás / SUBICZ István / SÜLI István / SZABÓ Antónia / SZABÓ Lilla / SZILÁGYI Elek / SZILÁGYI Imre / TAMUS István / TÓTH Zsuzsa / TORÓ József / VARGA Máté / VARGA Tamás / VELÉNYI Rudolf / VINCZE László / WRÁBEL Erzsébet

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára június 24-én (pénteken), 18 órakor!

➔ meghívó

Museion No.1 Budapest
(1091 Budapest, Üllői út 3.)
K I H Í M E Z V E
Boldizsár Zsuzsa
porcelántervező művész kiállítása

A hímzés a női munka hagyományához és történetéhez szorosan köthető, melyre részben tudatosan, részben ösztönösen, élethelyzetemből adódóan találtam rá. A hímzés porcelán dekorként való feldolgozása- digitalizálva matrica technikával- és gipszformába mélyített reliefként való felhasználása után a porcelán szó szerinti kihímzése foglalkoztat. A hímzés struktúrája, plasztikája és a technika bravúrossága lenyűgöz. Két alapformával dolgozom az egyik a porcelán formaképzés hagyományaira épül, míg a másik annak részben ellentmondó egyenes falú, ovál forma. A hímzéshez a porcelán áttörése szükséges. Az áttörések egyik csoportja figurális, rajzuk népszerű 18. századi európai porcelánokról való. A másik csoportnál a geometrikus rajzú áttörés az edényt perforált szövetté alakítja.

A kiállítást megnyitja: Szabó Eszter Ágnes képzőművész és kurátor.

Megnyitó: 2016. június 2-án (csütörtökön), 18 órakor
Megtekinthető: 2016. június 22- ig.
➔ meghívó

2016. április 7-én nyílik
SZABÓ ADÁM CSABA keramikusművész
kiállítása INTERRUPT címmel

A hiba a tér egységében. Az épített környezet perfekciójának és benne a művészet segítségével előidézett zavaroknak a kapcsolatára összpontosítok. Felhasználom az előre meghatározhatatlan fordulatok esélyét, ami a véletlenszerűségekkel együtt alkotják a munkamódszeremet. A legújabb munkáim megszakított folyamatok, melyek töredékességüktől válnak egésszé, egészen nyitottá. A korábbiaktól eltérően kevés, súlytalan anyaghasználat, nyers agyag és papír jelenik meg. Ezeket az objektekt és képeket nem járja körül a sötét, csöndes befejezettség, nyitottak maradnak a változásra.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára április 7-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

2016. február 4-én nyílik
LANTOS TÍMEA porcelántervező művész
kiállítása A MOZDULATLANSÁG HATÁRÁN címmel

A formák létrehozásánál, melyek egymással összefüggenek folyamatosan arra törekeszem, hogy egy egységes gondolati keret, formailag is kapocsként működjön a darabok között, ami által nem csupán egymáshoz tartozóvá válnak, hanem egymással összehasonlíthatóvá is.
A rendszer az én esetemben vonatkoztatható, s alkalmazható a jelenségek körülírására, azok „anyagban” való rögzítésére.
Munkáim nyelvezete azon törekvésre vezethető vissza, mely a körülöttem lévő különböző jelenségek, kapcsolatok, viszonyrendszerek anyagban való rögzítésén alapul.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára február 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

➔ facebook event


nyitva tartás: keddtől péntekig 14-től 18 óráig

"Museion No.1"
H-1091 Budapest, Üllői út 3
Telephone +36 1 216 4784, +36 20 223 7180
email: museion@t-online.hu
icshu@t-online.hu

www.icshu.org/museionbudapest.html