MASTERCOURSES
AND WORKSHOPSResidential Mastercourses in a range of ceramic techniques and processes for beginners, experienced and professional ceramists. 

Our programme gives the opportunity to learn in a mutually supportive environment with experienced teachers, working with a full range of clays and kilns - from raku, high temperature gas and electric to woodfiring kilns for ash and saltglaze. 

For more details on each program please click on the program image below. Some details are still to be confirmed and will be available shortly. Places available are limited so it advisable to apply early.

▶ CORONAVIRUS UPDATE

Courses in 2022

7 - 11 March 2022

Sledging, or profiling, is a modelling technique with huge potential. Sledging describes the act of dragging a profile through wet plaster and is, essentially, extruding with plaster. Success lies in the simplicity of sledging, which relies on the preparation of templates and tools that allow you to form the plaster
More information

HÚZÁSOS TECHNIKA ÖNTŐFORMÁKHOZ
A gipszhúzás egy modellezési technika négyzet alakú, ovális és szabálytalan formák készítésére, amelyekből öntőformákat készítenek kerámiagyártáshoz.
Ismerje meg ezt az szabványos ipari gipszmodell-készítési technikát, majd hazaviheti az öntőformákat, amelyekből a teljes kiszáradás után újabb alkotások készíthetőek.
Ed Bentley díjnyertes tervező és termékfejlesztő, 30 éves tapasztalattal rendelkezik a kerámia edények, ajándékok és belsőépítészeti kiegészítők területén.
Több információ

17 - 22 March, 2022

Come and fire your work in our Super-E woodfired kiln. Bring your bisque fired work to be glazed and fired under the expert guidance of Enikő Kontor.
More information

ÉGETÉS A SUPER E FATÜZELÉSŰ KEMENCÉBEN
Gyere és égesd ki tárgyaidat a Super-E fatüzelésű kemencénkben!
Saját készítésű alkotásaid Kontor Enikő, magyar keramikusművész vezetésével lesznek kiégetve.
Rusztikus felületek, nem szabványos, mégis egyszerű formák jellemzik Enikő munkáit. Kezeiből természetre utaló romantikus tárgyak, valamint modern, szokatlan formájú alkotások kelnek életre
Több információ

4 - 8 April, 2022

A diary is one of the most beautiful, and most intimate objects : we will create a book made of clay and porcelain, which contains pictures, writings, notes, pressed leaves, personal secrets.

Starting from your own photographs, sketches and drawings you will print on wet clay slabs and build them into objects inspired by the theme “Diary”.
More information

NAPLÓ - SZITANYOMÁS
A napló az egyik legszebb és legbensőségesebb tárgy: agyagból és porcelánból készítünk egy különleges könyvet, amely képeket, írásokat, jegyzeteket, préselt leveleket, személyes titkokat tartalmaz.
Saját fényképekből, vázlatokból és rajzokból kiindulva nedves agyagtáblákra nyomtatjuk majd a kiválasztott képeket és ezeket a személyes tartalommal rendelkező agyagtáblákból a “Napló” ihlette tárgyakat készítünk.
Több információ

5 - 14 April, 2022

On this course you will learn throwing techniques, faceting and turning and other decorative mark making, Slip and glaze recipes and application techniques, Packing and firing of a wood fired saltglaze kiln
More information

MAGAS MINŐSÉGŰ FATÜZES ÉGETÉS
Ezen a tanfolyamon megtanulhatja a korongozás technikáját, a csiszolást és az esztergálást, valamint egyéb dekoratív jelöléseket, a massza- és mázrecepteket és az alkalmazási technikákat, a fatüzelésű sós máz kemence szakszerű bepakolását és égetését.
Fergus Stewart nemzetközileg ismert kerámiaművész, egyedi kézzel korongozott funkcionális és dekoratív darabok alkotója, konyhai és asztalterítéshez való használatra
Több információ

20 - 27 April, 2022

This workshop is suitable for all of you who would like to develop a deeper understanding of glazes so that you are able to develop those glazes that you want with a reasonable effort and to fire it successfully.
More information

KŐEDÉNY MÁZAK FATÜZES KEMENCE ÉGETÉSHEZ
Ez a mesterkurzus alkalmas mindazoknak, akik szeretnének mélyebb betekintést szerezni a mázak világába, hogy utána önállóan képesek legyenek kifejleszteni a kívánt mázakat és ezek alkalmasak legyenek később a sikeres égetéshez.
Markus Böhm már 30 éve a mázak bűvöletében él. Bár edényeit fatüzelésű kemencében égeti, minden mázzal borított alkotása végleges kinézetét a hamu, szóda és só hatása által kifejlesztett egyedi mintázatnak köszönheti.
Kurzusán kőedénymázakat fog használni példaként, de számos elvet és eljárást más tüzelési technikák alkalmazása folyamán is fel lehet használni.
Több információ

2 - 6 May, 2022

An opportunity to work with one of Hungary's leading porcelain artists. Sándor worked in the world famous Zsolnay Factory in Pécs as a plaster mould maker. Being close to the traditional Zsolnay ceramic pieces had a great effect on his thinking. He studied the art of painting and sculpture through self-education. Since the end of the 90s he has been less interested in the function of porcelain objects, but has been fascinated by the connection of form and its decoration.
Participants will have the opportunity to make their own designs on ready fired porcelain objects.
more information

PORCELÁNFESTÉS
Együttműködés lehetősége Magyarország egyik vezető porcelánművészével.
A résztvevőknek lehetőségük lesz készen elkészíteni a kész égetett porcelán tárgyakat.
Sándor 16 évig a világhírű pécsi Zsolnay Gyárban dolgozott gipszformakészítőként. A hagyományos Zsolnay kerámia darabok közelsége nagy hatással volt gondolkodására. A festészet és a szobrászat művészetét önképzéssel tanulmányozta. A 90-es évek vége óta kevésbé érdekli őt a porcelán tárgyak működése, de a forma és annak díszítése összekapcsolja.
Dobany saját egyedi munkáit készíti, kezdve a tea- és kávékészletektől, a vacsoráktól, az egyes dekorációs daraboktól és az építészeti részletekig.
1999 óta rendszeresen tervez a Zsolnay Gyárban. 2008 és 2010 között vendégtanár volt a Glasgow Művészeti Iskola kerámia szakán. 2011-ben a Nemzetközi Kerámia Akadémia tagjává választották.
Több információ

2 - 6 May, 2022

Working with one of Hungary's exciting ceramists, Adám will show how he thinks and works with wheel-thrown hollow shapes and wire.
You will learn how to create the right conditions for beautiful errors and accidents to occur.
Like glass blowing, He distorts the air bubble trapped in the clay, which it opens with cutting and fracturing.
Explore the process of making wheel-thrown, distorted hollow forms to create unusually shaped ceramic sculptures and vessels.
More information

SZOBRÁSZI KORONGOLÁS
Fedezze fel a korongolt, torzított, üreges formák készítésének folyamatát, és készítsen szokatlan kerámia szobrokat és edényeket.
Megismerheti Ádám hogyan teremet megfelelő körülményeket a lenyűgöző hibák és véletlenek létrejöttéhez,
hogyan gondolkozik és dolgozik korongolt üreges formákkal és dróttal.
Az üvegfújáshoz hasonlóan torzítja az agyagba zárt levegőbuborékot amit metszésekkel és törésekkel nyit meg.
A kurzus lépésről lépésre végigvezeti önt egy tárgy létrehozásán, valamint a saját tárgyak fejlesztésén.
A hét végére megalapozhatja készségeit, hogy folytathassa műtárgyak vagy szobrászati ​​edények készítését, és legalább egy tárgy elkészüljön és készen álljon az égetésre. Az oktató felajánl egy követendő formátumot, de lehetőség van az egyedi elképzelések megvalósítására is.
Ezeket kérjük a kurzus elején jelezze.
A kurzus előtt szükséges egy alapvető jártasság a korongozás területén,
de nem kell haladó szinten lennie a kurzuson való részvételhez.
A tanultakat hozzáigazíthatja a képzettségi szintjéhez.
Több információ

9 - 13 May, 2022

Build up rich layers of imagery by etching into clay, then combining underglaze stains, decals, enamels and lustre, to make detailed and unique ceramic illustrations.
More information

ILLUSZTRÁCIÓ AGYAGON
A mesterkurzus során gazdag képi rétegeket készítenek agyagba véséssel, majd a máz alatti színtestek és oxidok kombinálásával részletes, egyedi kerámia illusztrációk kerülnek a felületekre.
Wendy bemutatja mindazokat a technikákat, amelyeket 30 év alatt fejlesztett ki az agyaggal való munkája során, és átadja a felületi dekorációs technikák széles skáláján szerzett gyakorlati tapasztalatait, beleértve a kitakarásos technikákat, a vízmaratást, a papírnyomtatást, a Sgraffito-t (színes agyagrétegek visszakaparása), a berakásokat (intarziákat) és a kombinált technikákat.
Továbbá megismerteti a gipsznyomtatást, a vonalmetszést és tisztítást, az írókázást, a nyers agyaglapra történő nyomtatást, a matricázást, a máz feletti festékek és lüszterek technikáját.
Több információ

27 June - 1 July, 2022

Julia Nema is a ceramic artist, designer and painter based in Budapest, Hungary. Her studio is the only ceramic workshop in Hungary using a high-temperature, wood-fired kiln for production. She creates mainly tableware, architectural and fine art works, and has received numerous commissions from exclusive restaurants for bespoke tableware.
More information

FATÜZES ÉGETÉS 
Néma Júlia egy Budapesten élő és alkotó kerámiaművész, tervező és festőművész. Stúdiója az egyetlen olyan kerámiaműhely Magyarországon, amely magas hőmérsékletű fatüzelésű kemencét használ a tárgyak gyártásához. Főleg étkészleteket, építészeti és képzőművészeti alkotásokat készít és számos megbízást kapott exkluzív éttermektől egyedi tervezésű étkészletekre.

A kurzusra a résztvevők hozzák magukkal az előre kizsengélt munkákat, melyeken keresztül betekintést nyernek az alábbi folyamatokba:
Mázazás és díszítés.
A kemence előkészítése, bepakolása
A kemence tüzelése.
Több információ

22 - 28 June, 2022

Master the lithophane technique for creating porcelain artworks which reveal the extraordinary relief effects when lit from behind.
More information

LITOFÁN
Ismerje meg a litofán technikát olyan porcelán tárgyak készítéséhez, amelyek hátulról megvilágítva feltárják a porcelán anyag rendkívüli fényáteresztő képességét. 
Több információ

30 June - 12 July, 2022

The major elements in the creation of porcelain slip cast objects. Participants will learn the process of design, creating the original model from plaster and making the moulds, slip casting, and to have one high fire porcelain kiln with some of the finished works in at the end of the course.
More information

MODELLEZÉS, ÖNTŐFORMÁK ÉS ZSENGÉLÉS
A mesterkurzus folyamán Ilona Romule lépésről-lépésre bemutatja sajátos tervezési, modellezési és öntőforma készítési technikáját; hogyan lehet gyári körülményeket teremteni stúdiókörnyezetben, hogy ezek az egyedi porcelán munkák elkészüljenek.
A résztvevők elsajátíthatják mindezen előzetes lépéseket, hogy munkájuk készen álljon a zsengélésre, aminek során magas minőségű, áttetsző porcelán tárgyak válnak eggyé darabokból összerakott technikával. 
Több információ

14 - 20 July, 2022

A one week mastercourse to learn everything about china painting on porcelain.
More information

PORCELÁNFESTÉS
Ilona Romule arról ismert, hogy ironikus és erotikus képeket használ, mind a finom porcelándarabjain, mind pedig a porcelánfestékekkel díszített alkotásain. A kerámiaművészetben Ilonát leginkább a háromdimenziós kifejezés lehetősége érdekli, felhasználva a grafika és a festészet ötvözetét.
Különféle mázfeletti dekorfestékeket használ, amelyeket a mesterkurzus során be fog mutatni. 
Több információ

25 - 29 July, 2022

On the course you will create an original model from plaster and making the moulds ready for slipcasting or press moulding. Bring your drawings and sketches and Gabi will guide you through the process of moulds - single piece, two part, multiple parts etc.
More information

KREATÍV ÖNTŐFORMA KÉSZÍTÉS
A kurzus folyamán a résztvevők betekintést nyernek olyan izgalmas lehetőségekbe, amik az elrontott öntőformákkal való kísérletezés folyamán kerülnek felszínre. Megtanulják ezeket a formákat más szemmel megközelíteni, több részből álló gipsz öntőformákat készíteni úgy, hogy azok segítségével alakítsák a végső forma külső és belső alakját. 
Több információ

12 - 21September, 2022

This course will introduce several different techniques for a sculpting hollow animal forms in paper clay. Pinch, coil, dowel and throw will be maximised and minimised to create a range of animal subjects. Each unique approach will bring a different quality to your interpretation, the aim to show that techniques have a voice and play a vital role in the final appearance of your sculpture.
More information

KALANDOK AZ ÁLLATSZOBRÁSZATBAN
Ez a kurzus több különböző technikát mutat be üreges állati formák papíragyagból való elkészítéséhez. A csipkedés, a hurkákból való építkezés és a korongozás mértékétől függően különböző stílusú és kinézetű tárgyak készítésére lesz lehetőség. Minden egyedi megközelítés más-más minőséget interpretál, azzal a céllal, hogy megmutassa, hogy a technikáknak van “hangja” és létfontosságú szerepet játszanak a szobor végső megjelenésében.
A kurzus során az állatok alapvető anatómiai ismereteiről is szó lesz, hiszen ezen ismeretek nélkülözhetetlenek a megismerés és művészi újragondolás során. A cél azonban nem szuperrealisztikus lények létrehozása, hanem hogy jobban megragadja az állati jegyekkel rendelkező “szörny” jellegét, lendületét és természetét.
A darabokat gyorsszárítjuk zsengélő égetéshez, hogy készen álljanak a raku égetéshez, illetve az utolsó napokban néhány darabot a fatüzes kemencében is kiégetünk.
Vázlatfüzetet érdemes magukkal hozniuk az ötletek lerajzolásához és a tervek kidolgozásához.
Több információ

19 - 23 September, 2022

Understand and utilise the opportunities for shaping forms using moulding errors. Learn how to prepare a multi-part plaster mould to shape the internal and external forms of the final object.
More information

KREATÍV ÖNTŐFORMA KÉSZÍTÉS
A kurzus folyamán a résztvevők betekintést nyernek olyan izgalmas lehetőségekbe, amik az elrontott öntőformákkal való kísérletezés folyamán kerülnek felszínre. Megtanulják ezeket a formákat más szemmel megközelíteni, több részből álló gipsz öntőformákat készíteni úgy, hogy azok segítségével alakítsák a végső forma külső és belső alakját.
Több információ

Course dates to be confirmed soon

date to be confirmed

In this course Susan Nemeth will explore colour, pattern and imagery using various techniques of staining and layering slips and porcelains.
More information

SZÍNES PORCELÁN
Ezen a tanfolyamon Susan Nemeth a különböző öntőmassza- és porcelán szinezés és rétegezés technikáin keresztül tárja fel a szinek, minták és képalkotás világát.
Több információ

date to be confirmed

My approach is experimental and observational and together we shall work with techniques that enable you not just to observe the creation of work that is in the style of ‘Eddie Curtis’ but to inspire a way of working that helps you to create vessels, containers and/or sculptures with a singular identity of their own.
More information 

ÁTMENETEK - FORMA ÉS FELÜLET
A kisérleti és megyfigyelésen alapuló személyes megközelítésem által, a résztvevőkkel közösen olyan technikák kialakításán dolgozunk majd, amik nemcsak lehetővé teszik az “Eddie Curtis” stílusú munkák létrehozását, de azon túlmutatnak és egyedi stílusjegyekkel ellátott edények, tárolóedények és/vagy szobrok kerülnek megalkotásra. 
Több információ

date to be confirmed

Participants will have the opportunity to make their own moulds with guidance and tuition from this master, learning techniques and processes that make the European porcelain tradition the pinnacle of the porcelain arts.
More information

ÖNTŐFORMÁK FUNKCIONÁLIS TÁRGYAK KÉSZÍTÉSÉHEZ
A résztvevőknek lehetőségük lesz saját öntőformákat készíteni Dobány Sándor keramikusmester útmutatásával, miközben lehetőségük lesz olyan technikai sajátosságok elsajátítására, amelyek az európai porcelánkészítő hagyományokat e művészeti ág csúcsára emelik.
A mesterkurzuson lehetőség nyílik Magyarország egyik vezető porcelánművészével való együttműködésre. Dobány Sándor eredeti alkotásait gipszből modellezi, többrészes öntőformákat készít, majd végső alkotásait kiváló minőségű porcelánból önti ki.
Több információ

date to be confirmed

“During almost 30 years I developed my unique strip-shaped objects, from the first spiral sculptures to the platters and bowls. What is very different in my way, to compare with a traditional way of ceramic making, is that I start with the colour, and when I make the shape, the colour is already there with it’s beautiful surface and structure”
More information

A kurzus alatt megtanítom hogyan kell kézzel kinyújtani az agyagot hosszú rusztikus szalaggá és hogy hogyan lehet ebből szokatlan formájú tálakat, tányérokat, esetleg fali tárgyakat készíteni.
"A közel 30 év alatt kifejlesztett egyedi eljárásom alapeleme a kézzel nyújtott agyag szalagokon alapuló formaképzés. A kezdeti spirál szobroktól a tálakig, mind ugyan ezzel az eljárással készül"
A hagyományos kerámia művészeti módszerrel szemben az én eljáráson nem a formával, hanem a színekkel kezdődik.
Amikor a forma elkészül, a szín már ott van a gyönyörű felületével és struktúrájával.

Több információ

This course will introduce different techniques for throwing on the wheel and using slips as an expressive textured surface.
More information

TANFOLYAM TERTALOM
Korongozás és kreatív engobe technikàk alkalmazása:
A pillanat időtlensége, experimentàlis felületkísérletek korongozott tàrgyakon.

Több információ

Past courses

Photos from past courses are on our facebook page.

Click the link to see the course albums.

2021
CHINA PAINTING with Dobány Sándor
PERSONAL OBJECTS with Karsai Zsófia

2020
CREATIVE MOULDMAKING with Simon Zsolt József
SUPER E WOODFIRING with Kontor Enikő
MOULDS FOR FUNCTIONAL OBJECTS with Dobány Sándor

2019
CERAMIC PRINT - DRAWING AND DECALS with Wendy KershawKecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ

Kecskemét Contemporary Art Studios
INTERNATIONAL CERAMICS STUDIO

Address:

Kápolna u.11,
Kecskemét 6000
Hungary

Phone:
+36 76 486867

Email:

Steve Mattison: icshu@me.com
Strohner Márton: icshu.sm@gmail.com 
NKS Office: icshu@t-online.hu

Subscribe to get email updates

SUBSCRIBE

Iratkozzon fel a magyar hírlevélre

FELIRATKOZÁS